Hannah listasi kirjallisia ja musiikillisia aakkosaarteitaan. Niitä oli niin kiinnostavaa lukea, että väistämättä omatkin aakkoset alkoivat vilistä mielessä. Kulttuuriset aakkoset tuskin kenelläkään pysyvät aina samoina, mieliala, elämäntilanne ja ikä vaikuttavat. Omalle listalleni valitsin sikin sokin niin kirjallisuutta, musiikkia, elokuvia kuin yllätyksenkin.

A - Aristoteleen Runousoppi. Tätä osasin joskus pätkät ulkoa. Runousoppi on erittäin kiinnostava perusteos kirjallisuudesta kiinnostuneille. Jane Austenin Ylpeys ja ennakkoluulo. Miten voi kirjoittaa niin kepeästi, älykkään piikikkäästi ja samalla ajatuksia herättävästi?

B - Beatles ja Johann Sebastian Bach.

C – Kirjain menee kahdelle hienolle elokuvalle: Casablanca ja Cinema Paradiso.

D – Bob Dylan on kulkenut mukana tavalla tai toisella jo teini-iästä. Wonder Boys on lempielokuviani ja vanhan ruikuttajan (tässä hellittelysana) Things Have Changed sopii siihen mitä parhaiten. Eikä sitten unohdeta Doris Day'tä.

E – Eppu Normaali. Ystävääni vapaasti lainaten onhan se mukavaa kun ne vanhenee tossa rinnalla.

FElla Fitzgerald on minusta maailman parhaimpia laulajia. Mikä äänenväri ja kyky laulaa hengityksen tavoin.

G - Bachin Goldberg-variaatiot Glenn Gouldin soittamina, mieluiten vuoden 1955 levytys. Gabriel García Márquezin Sadan vuoden yksinäisyys on romaani, joka olisi pitänyt lukea heti uudestaan. Lopussa paljastuneen asian valossa romaanista olisi heti uusintalukukerralla saanut uudenlaisia asioita irti.

H – Paavo Haavikon Kullervon tarina on minusta yksi hienoimmista suomalaisista teoksista. Vaihtoehdoksi voisi nostaa aivan toisenlaisen kirjan eli Helen Hanffin hauskan pikkuopuksen Rakas vanha kirja, jossa amerikkalainen bibliofiili käy kirjeenvaihtoa lontoolaisen antikvariaatin työntekijöiden kanssa toisen maailman sodan jälkeen. Musiikista Billie Holiday ja Hector.

I - Arto Mellerin Ilmalaiva "Italia". Sisältää yhden lempirunoistani, 'Mittakaavan': "--- Ja onni jota odotat, jotain sellaista / mitä et voi mitata, vain mittaamatta / mahdollista / ---".

J – Tove Janssonin Muumi-sarja, Juhani Ahon Juha.

K - Aino Kallaksen Reigin pappi.

L - Maritta Lintusen Valaistut talot ja Johannes Linnankosken Pakolaiset ovat tehneet minuun vaikutuksen jokaisella lukukerralla.

M - Aila Meriluodon päiväkirja Vaarallista kokea - miten näin yksityisistä asioista kirjoittamalla voikaan kertoa jotain niin yleistä? Kirja, jota suosittelen jokaiselle naiselle. Lisäksi Toni Morrisonin Minun kansani, minun rakkaani (Beloved). Yksinkertaisesti hieno.

N - Lassi Nummi.

O – Homeroksen Odysseia ja James Joycen Odysseus.

P - Toivo Pekkasen Musta hurmio.

Q - Raymond Queneau'n Tyyliharjoituksia on kertoo saman tapahtuman 99 eri tavalla. Tyylilajien kirjosta syntyy hillittömän hauska kokonaisuus.

R - J. K. Rowlingin Harry Potter -sarja. Moneen kertaan luettu ja sarjaan tulee vielä palattua.

S - Carol Shieldsin Rakkauden tasavalta on romaani, jonka olisin halunnut itse osata kirjoittaa. Musiikkimakuni kattaa sekä Sibeliuksen että Shadowsin.

T - J. R. R. Tolkien ja Taru sormusten herrasta. Myös ja etenkin elokuvana.

U - Kaari Utrio ja Ultra Bra. Heitä ei voi ohittaa, kun puhutaan suomalaisesta kirjallisuudesta ja kevyestä musiikista.

V - Hilja Valtonen. Loistokirjoittaja, terävä ja piikikäs ihmiskuvaaja, typeryyttä ja pyrkyryyttä vastaan, aina lasten ja heikkojen puolella.

W - Wong Kar Wain In the Mood for Love. Erilainen rakkauselokuva, jonka voi katsoa moneen kertaan.

X - Olivia Newton-Johnin ja ELOn kappale Xanadu olkoon aasinsiltana vanhoille musikaaleille, joista useista pidän kovasti. Xanadu on uudempi musikaalielokuva vuodelta 1980 enkä ole sitä nähnyt, mutta laulu on tuttu.

Y - William Butler Yeats. Irlantilainen nobelrunoilija, jonka tuotantoon tutustumisen aloitin musiikin kautta. Levyltä löytyy Stolen Childin lisäksi esimerkiksi Karl Wallingerin laulamana runo Politics, josta pidän paljon:
"How can I, that girl standing there, / My attention fix / On Roman or on Russian / Or on Spanish politics? / Yet here's a travelled man that knows / What he talks about, / And there's a politician / That has read and thought, / And maybe what they say is true / Of war and war's alarms, / But O that I were young again / And held her in my arms!"

Z - Niko Kazantzakisin Kerro minulle, Zorbas on kiinnostava niin kirjana kuin elokuvanakin. Zinedine Zidanen kautta jalkapalloon, joka parhaimmillaan on viherkentän balettia. Kulttuuria siis.

Å - En ole lukenut Gabriella Åhmanssonin tutkimusta A life and its mirrors. Volume 1: A feminist reading of L. M. Montgomery's fiction, vaikka se minua kiinnostaa, mutta sen kautta saan aakkoslistalle omalle lukuhistorialleni merkittävät teokset eli Montgomeryn ja Louisa M. Alcottin tyttökirjat.

Ä - Zen Cafen Helvetisti järkeä -cd on niitä harvoja levyjä, joka teki järisyttävän vaikutuksen heti ensi kuulemalta: Älä tee.

Ö - Kulttuuriset aakkoset on lopetettava puuteaakkosiin. István Örkenyn Minuuttinovelleja on yhä lukulistalla.