Nonossa Luke kirjoittaa joululauluista ja Tommikin listannut suosikkilaulujaan. Lisäänpän tähän laulusoppaan omat mausteeni. Joulumusiikki on minulle tärkeä tunnelman luoja, jota kuuntelen mieluiten vasta jouluviikolla ja -pyhinä. Kaikesta juolumusiikista en välitä. En pidä joka tuutista tulvivasta jouluisesta tingelitangelista sen enempää kuin perinteisten joululaulujen pakkosyöttöstä.

Käytän joulumusiikkia usein joulusiivouksen taustalla. "On äiti laittanut kystä kyllä" saa minut joka vuosi miettimään mitä se äiti onkaan laittanut, vieläkään en tiedä vastausta. Eiväthän perinteiset mollivoittoiset laulut mitään siivousta rytmittävää musiikkia ole, mutta pysyypä samalla mielessä miksi rehkii. Ihan kuin joulusiivous olisi jotenkin tärkeämpää kuin tavallinen puleeraaminen (on se).

Joululaulumakuni on jonkin verran muuttunut vuosien varrella. Muistan jo lapsena kuunnelleeni hartaasti aina joulurauhan julistamisen jälkeen Sulo Saaritsin esittämää Taas kaikki vanhat muistot -laulua. Pidän siitä edelleen paljon, mutta kerta joulussa riittää sitä kappaletta aivan hyvin. Ja edelleenkin esittäjän pitää olla Saarits.

Nykyisin kuuntelen mieluiten esimerkiksi latinankielisiä Piae Cantiones -lauluja. Yksi suosikeistani on joulun sanoman kiteyttävä Puer natus in Bethlehem (suomeksi tunnetaan nimellä Synnytti piltin Betlehem). Näiden hurskaiden laulujen rinnalla minua viehättää suuresti myös Pekka Jalkasen Jouluna Jumala syntyi -teos, jonka teksti lienee peräisin Kantelettaresta ("Jouluna Jumala syntyi/ paras poika pakkasella/ --").  Tiernapojat kuuluvat jouluun ja Trio Niskalaukauksen, Toni Wirtasen, Ismo Alangon ja Jarkko Martikaisen esittämänä Tiernapojissa on sanomaa ja jykevyyttä. Kertakaikkisen hieno ja herkistävä kuuntelukokemus nykyisin joka joulu. Iloa joulun odotukseen tuo Nukketeatteri Sammon levy Oi lumoa oi valoa - Joulukuun lauluja. Todella ihana levy!

Jouluiskelmistä en kovasti välitä, mutta popin puolella on kaksi yli muiden. Kliseisiä ehkä, mutta niinhän joulumusiikki yleensä on. John Lennonin Happy Xmas:ia on kuunneltu vuosikymmeniä ja Band Aidin Do They Know It's Christmas herkistää aina vain, mutta sen pitää olla todellakin alkuperäinen versio paulyoungeineen, georgemichaeleineen, bonoineen ja stingeineen, Bob Geldofia ja Midge Urea unohtamatta.

Ja lopuksi todellinen joulumusiikkien musiikki, Bachin Jouluoratorio. Jos kaikkea ei jaksa kuunnella, niin omat suosikkiresitatiivinsa ja -kuorokohtauksensa voi sieltä huoletta poimia.