Katsoin Evelyn Waugh'n romaaniin Brideshead Revisited (1945) perustuvan Menneen maailman (1981), vanhan suosikkisarjani. Ensimmäisellä katsomiskerralla kahdeksankymmentäluvulla sarja oli suuri elämys. Muistan miten Anthony Andrews lordi Sebastian Flytena vetosi, Charles Ryderin ja Julia Flyten suhteen loppuminen suretti ja lordi Marchmainin viimeinen voitelu sai kyyneleet vuotamaan. Jotenkin olin vakuuttunut etukäteen, että sarja olisi säilyttänyt vetovoimansa ja niin se olikin.

Sarjan värit olivat haalistuneet, hienoja kartanoita on sen jälkeen kuvattu komeammin ja epookkia ehkä tavoitettu paremmin, 19-vuotiaita esittävät näyttelijät näyttivät auttamatta yli-ikäisiltä rooleihinsa, Andrews ei enää säväyttänyt Sebastianina. Silti lumo oli tallella. Näyttelijätyö on alleviivaamatoman hyvää. Jeremy Irons Charles Ryderina on loistava, John Gielgudin sarkastisen hirviömäisenä isä-Ryderina herkullinen, Claire Bloom hyvyydessään lähes puistattava, Lawrence Olivier koskettava ja Phoebe Nicholls uskossaan vahvana Cordeliana lämmin.

Ihmisten sisäiset ristiriidat ja heidän taistelunsa perhettä, maailmaa ja Jumalaa vastaan puhuttivat edelleen, rauhallinen rytmi ja kerronnan rakenne miellyttivät. En muista toista sarjaa, jossa uskontoa on käsitelty samalla tavalla älyyn ja tunteeseen vetoavana, loogisena ja samalla täysin käsittämättömänä oppina.

Uskonnollisen problematiikan lisäksi rakkauden monimuotoisuuden ja merkityksellisyyden käsittely vetosi. Uskonto ja rakkaus eivät sarjan maailmassa ole helppoja asioita. Ne merkitsevät ihmisen elämässä kaikkea, mutta niitä molempia ei aina voi saada samaan aikaan. Saavuttaakseen toisen on luovuttava toisesta. Onnekkain uskonnon ja rakkauden yhdistämisessä on Sebastianin kuivakka ja pönäkkä isoveli, jolle uskonto on loogista ja selkeää ja joka poikuutensa säilyttäneenä keski-ikäisenä avioituu tiukan katolisen leskirouvan kanssa.

Suomalainen nimi Mennyt maailma ohjaa katsomaan sarjaa kadonneen ajan kuvauksena, mutta alkuperäinen nimi Brideshead Revisited on parempi. Bridesheadin linna on sarjassa tärkeässä pääosassa. Bridesheadissa Charles Ryder on viettänyt onnellisimmat aikansa, siellä hän on kohdannut uskonnon ja rakkauden, saanut kipinän taidemaalarin uralleen. Bridesheadiin hän palaa toisen maailmansodan aikana komppaniansa kanssa. Brideshead näyttää katoavaisuuden ja lopulta sarjan lopussa uudelleen käyttöön otetun kappelin alttarilla palavan liekin kautta myös jatkuvuuden.

                       262802.jpg