Kesän ja kesämatkojen kunniaksi haastan teidät katselemaan ja kuvaamaan patsaita sekä julkaisemaan blogissanne suosikkipatsaanne kuvan. Arvuutellakin voi. Tunnettu tai tuntemattomampi, kuuluisan kuvanveistäjän tai tutun ITE-taiteilijan tekemä, kotimaassa tai ulkomailla, ei väliä. Löytäkää oma suosikkinne! Ja kertokaa siitä meille muillekin.

Oma tämänhetkinen suosikkipatsaani löytyy Helsingistä Kansallisarkiston kahvilaan Cafe Hauseniin johtavien portaiden vieressä olevalta muurilta. En tiedä patsaan nimeä enkä tekijää. Patsas on parinkymmenen sentin korkuinen kynää puolustusasennossa pitävä hiiri. Tomera tietoa, muistia, kirjoitusta ja sanaa puolustava hiiri vetoaa minuun suuresti. Patsas on osa laajempaa kokonaisuutta. Hiiripatsas osioineen on toimiva osoitus siitä, että puhuttelevan taiteen ei tarvitse olla suurta ja näyttävää.
  629408.jpg
                                     
Hiiri ja Kansallisarkisto sekä hiiri takaa ja edestä. (Linkeistä isompiin kuviin.)

 629410.jpg629430.jpg

Hiiren takana ovat tikapuut muuria vasten ja muurin päällä kirja, jossa lukee Scripta manent (Kirjoitukset pysyvät). Kirjan päällä olevat reiät saivat minut muistelemaan, että olisin viime kesänä nähnyt kirjan päällä toisen hiiren. Kokonaisuuden kannalta kuvat ovat nyt nurinkurissa järjestyksessä, tikkaiden pitäisi johtaa kirjan luo.

 629406.jpg  629413.jpg
                                                                      (kuva suuremmaksi)

Tästä epäonnistuneesta otoksesta näkee mittasuhteet paremmin.

 630026.jpg

Lisäys 9.6.: Taidemuseo.fi:n sivulta löytyi tieto: taiteilija on Jyrki Siukonen ja patsaan Viisas hiiri vuodelta 2000. Taidemuseon sivulta löytyy myös kuvia, joissa kirjan päällä toinen hiiri lukee kirjan tekstiä.