Katselin Teemalta ohjelman Ei vain hitti: I wan´t to hold your hand. Beatlesistä oli siis kysymys, yhtyeen vaikutuksesta yhteiskuntaan, kulttuuriin, muotiin ja musiikkiin. Kiinnostava ohjelma sinänsä, mutta tällä kertaa huomasin asian, johon en aiemmin ollut kiinnittänyt huomiota. Kun tehdään dokumentti Beatlesistä, ei naisia juuri haastatella. Naiset ovat vain se kirkuva lauma konserteissa ja hotellien ulkopuolella.

Ei vain hitti –ohjelmassa haastateltiin naisia, mutta he saivat sanoa paljon vähemmän kuin miehet. Kahta lukuun ottamatta heidän määreensä oli "Beatles fan". Miehissä oli tohtoreita, toimittajia, rokkareita. He saivat analysoida yhtyeen vaikutusta monelta suunnalta. Faneiksi heitä ei määritelty, vaikka yhtyeen vaikutuksesta omaan elämäänsä ja musiikkiinsa miehet puhuivatkin.

Mitä naiset sanoivat? Joku kertoi tajunneensa 60-luvulla, että se mitä fanina koki oli jotain suurta, sellaista mitä naiset eri puolilla maailmaa kokivat samaan aikaan. Toinen nainen puhui Beatlesin aikaansaamista muotivaikutuksista aina Nehru-takeista hippikauteen. Muut kertoivat huutaneensa konsertissa. No sehän oli tuttua jo kaikista muista dokumenteista.

Mitä sitten haluaisin naisten suusta kuulla? Miten he kokivat yhtyeen, miksi huusivat, olivatko John, Paul, George ja Ringo tärkeämpiä kuin musiikki, olisiko ollut melkein sama mitä yhtye soitti, oliko musiikki kuitenkin ollut ensisijaista, milloin he kuulivat yhtyettä ensimäisen kerran. Millä tavalla yhtye ja fanius vaikuttivat heidän elämäänsä, johtiko suuriin elämänratkaisuihin. Eräs mieshaastateltava sanoi monen (ilmeisesti miehen) ryhtyneen muusikoksi Beatlesien vaikutuksesta. Eikö kukaan nainen saanut kipinää omaehtoisen musiikin tekoon liverpoolilaisnelikon innoittamana? Jos joku tietää ohjelman, kirjan, artikkelin tai nettisivuston, jossa naiset puhuvat Beatlesistä, niin olisin iloinen jos saisin siitä tiedon kommentteihin.

Entä oma suhteeni yhtyeeseen? Beatles on ensimmäinen yhtye, jonka tiesin vaikken tunnistanut ainoatakaan heidän kappalettaan. Heidän musiikkinsa on kulkenut mukana koko ajan välillä tiiviisti välillä taustalla, mutta aina vähintäänkin korvien liepeillä. Lapsena pidin Paulista, jos muistan oikein, sittemmin suosikkini on ollut George, vaikka aina käsittelen Beatlesia kokonaisuutena. Minulla on mies, joka minuakin vannoutuneempi Beatles-fani. Beatles Anthology –dokumentti on suosikkidokkarini, Hard Days Night on minusta erittäin hyvä komedia. Beatles on minusta maailman paras yhtye.