En harrasta oopperaa, mutta pidän kyllä joistakin aarioista. Georges Bizet'n oopperassa Helmenkalastajat on pari muillekin kuin oopperaharrastajille tuttua aariaa. Niistä sunnuntaiklassikoksi valikoituu Je crois entendre encore, joka on yksi kauneimmista tietämistäni. Aaria on tärkeässä asemassa myös Sally Potterin elokuvassa Mies, joka itki (The Man Who Cried, 2000).

Tässä aarian esittää armoitettu ruotsalaistenori Nicolai Gedda.

 

 
Kyseinen aaria on innoittanut muitakin kuin oopperalaulajia. Sitä ovat esittäneet ja levyttäneet esimerkiksi Alison Moyet sekä Pink Floydissa vaikuttanut David Gilmour. Vaikkei Gilmour todellakaan ole mikään oopperatenori eikä esitys Kansallisoopperan lavalle ehkä soveliain, on hänen tulkinnassaan syvää koskettavuutta, joka saa liikuttuneeksi laulajan lisäksi myös kuuntelijan.

 Helmenkalastajista löytyy myös hieno duettoaaria, monelle varmastikin tuttu Au fond du temple saint, joka liikuttaa minua varsinkin Jussi Björlingin ja Robert Merrillin laulamana


Je crois entendre encore -aariaa voi tuubissa kuunnella esimerkiksi seuraavien huipputenorien esittämänä, sopii valita oma suosikki:

Enrico Caruso
Benianimo Gigli
Jussi Björling
Placido Domingo
 
Lisäksi Tino Rossi. Kiitos vinkistä, halo! 

Erilaisia sunnuntaiklassikkoja lisää täällä.