Joulu- ja hömppähenkisen kirjallisuus- ja elokuvarupattelun tuoksinassa tulin ottaneeksi pienimuotoisen haasteen vastaan, tosin taisin haastaa itse itseni, ja tässä tulos. Eli Suositeltavia HömppäElokuvia ihan pienin perusteluin eivätkä nämä edes ole paremmuusjärjestyksessä. Alun perin piti keskittyä romanttisiin komedioihin, mutta mukaan tunki muutakin rakkaustarinaa. Joten, Marika, ole hyvä!

1. Notting Hill (1999) - kirjakauppias päähenkilönä on kiinnostava ratkaisu ja sitä paitsi Hugh Grantin kämppäkaveria esittävä Rhys Ifans on leffassa aivan verraton.

2. Rakkautta vain (Love Actually, 2003) - joululeffa, jossa monien henkilöiden joukossa Colin Firthin esittämän kirjailijan kosinta itkettää ja naurattaa samaan aikaan.

3. Rakkauden riivaamat (Possession, 2002) - kaksi aikatasoa, jossa nykyajan kirjallisuudentutkijat tutkivat 1800-luvun runoilijan elämää.

4. Rakastunut Shakespeare (Shakespeare in Love, 1998) - Gwyneth Paltrow on suosikkejani ja tässä elokuvassa erinomainen kuten myös Rakkauden riivaamissa. Tämä ei tietenkään ole romanttinen komedia, vaikka sisältää rakkautta ja komediaa.

5. Vastustamaton Martha (Martha, Meet Frank, Daniel and Laurence, 1998) - Joseph Fiennes on hyvä paitsi Shakespearena myös sänkipartaisena nykylontoolaisena, joka löytää elämänsä naisen, Marthan - kuten myös kaksi hänen ystäväänsä.

6. Hotelli Firenzessä (A Room With a View, 1985) - kun on nähnyt tämän kerran, ei voi unohtaa Simon Callow'n esittämän pastorin vetämää miesten alastonjuoksua lammen ympäri eikä Maggie Smithin roolisuoritusta vanhapiikaesiliinana. Romanttinen epookkifilmi, jossa on terävää ja moni-ilmeisrä dialogia.

7. Neljät häät ja yhdet hautajaiset (Four Weddings and A Funeral, 1994) - Hugh Grant ja Simon Callow jälleen kerran. John Hannahin lausuma W. H. Audenin Funeral Blues on takuuvarma itkettäjä kaiken naurunulvonnan ja romanttisten sotkujen keskellä.

8. Rakastutaan (Falling in Love, 1984) - Meryl Streep ja Robert De Niro ovat uskottavia rooleissaan ja jollain tavalla myös elokuvan tarina on uskottava parin tapaamistavan epäuskottavuudesta huolimatta.

9. Katupeilin takana (1946) - kotimaisessa romanttisessa komediassa kolme eri-ikäistä pariskuntaa löytää onnen.

10. Loma Roomassa (Roman Holiday, 1953) - romanttisten komedioiden helmiä.

11. Skandaalihäät (The Philadelphia Story, 1940) - hauska, huikea dialogi, Katharine Hepburn, Cary Grant ja James Stewart.

12. Sinulle on postia (You´ve Got Mail, 1998) - Tom Hanks on symppis ylipäänsä ja sitä paitsi tämä lista alkoi kirjakauppiaasta, joten lopetetaan se myös kirjakauppiaisiin.


Kovin yksipuolinen lista, jolta jäi monia hyviä pois. En muistanut ainoatakaan ranskalaista tai italialaista romanttista komediaa, pohjoismaisista puhumattakaan. leffavinkkejä voi jättää kommentteihin. Listalle sopivan Bridget Jonesin jätin pois, koska Marika itse sen jo keskustelussamme mainitsi. Yllättävän monessa listalle valitsemassani elokuvissa on päähenkilönä jokin kirjallisuuden tai kirjoittamisen kanssa tekemisissä oleva henkilö, kirjailija, kirjallisuudentutkija, kirjakauppias tai toimittaja. Sopivatkohan he jotenkin erityisen hyvin romanttisiin komedioihin tai elokuviin ylipäänsä?

   ***************************************************************

Lisäys 8.1.

Timon lista löytyy täältä.