SusuPetal haastoi tähän musiikkikyselyyn. Koska Susu harvoin haastaa kiertiksiin, onkin sitä mukavampi vastata tähän. Tosin musiikkikiertis on vastaavaa kirjakyselyä hankalampi, koska vastaukseksi ei välttämättä löydy yhtä levyä – ja joskus vastaus voisi olla vain yksi kappale.

1. Yksi levy, joka muutti elämääsi

Mahdoton kysymys. Ensinnäkin elämän muuttuminen yhden levyn myötä antaa liikaa painoa musiikin vaikutuksille elämänmuutoksissa. Musiikin ammattilaisille jonkin levyn antama oivallus sellainen voi ollakin ("näinkin voi musiikkia tehdä"), mutta meille tavallisille musiikin kuuntelijoille jokin määrätty musiikki saattaa muuttua tärkeäksi, koska se on esimerkiksi jonkin elämäntilanteemme soundtrack ja nostaa kyseisen tilanteen myöhemminkin mieleen. Ja kuten esimerkiksi Äijän vastauksesta hyvin huomaa, musiikkimaku muuttuu vuosien vieriessä ja elämäntilanteiden vaihtuessa erilaiset musiikkigenret ovat vaikuttavia.

Valitsen kuitenkin vain yhden: Simon & Garfunkel, Bridge Over Troubled Water. Ehkä omalla tavallaan vaikuttanut musiikkimakuni kehitykseen.

2. Yksi levy, jonka olet kuunnellut useammin kuin kerran

Musiikin olemukseen kuuluu, että sitä kuunnellaan toistuvasti. Mutta kuunnellaanko aina koko cd vai osia? Useasti kokonaan läpikuunneltuja on viimeaikoina ollut esimerkiksi Ella Fitzgeraldin Ella For Lovers ja kohta soi useasti Glenn Gouldin 1950-luvun levytys Goldberg-variaatioista.

3. Yksi levy, jonka tahtoisit mukaasi autiolle saarelle

Saarella vietettävästä ajasta riippumatta kokonaisen musiikkikirjaston. Voisi sitten etsiä tunnelmaan sopivinta.

4. Yksi levy, joka teki sinusta hupakon

Mikä tahansa hupakkotunnelmaan sopiva 60-luvun suomalainen iskelmä tai tango. Huvittuneeksi usein puolestaan Lapinlahden linnut.

5. Yksi levy, joka sai sinut puhkeamaan kyyneliin

Monet kappaleet voivat saada minut kyynehtimään. Yksi niistä on The Rankinsin yhdessä Chieftainsin kanssa esittämä Jimmy mó mhìle stór.

6. Yksi levy, jonka toivoisit tulleen tallennetuksi

Ei riitä yksi levy. Beatlesin ja Eppu Normaalin koko tuotanto akustisina versioina yhtyeiden itsensä esittäminä.

7. Yksi levy, josta toivot, ettei sitä olisi koskaan levytetty

Ei sellaista ole. Mistä minä en pidä, joku muu pitää paljonkin. Joidenkin vihalevyjen kohdalla voi kyllä olla mietteliäs.

8. Yksi levy, jota kuuntelet paraikaa

Sid Hille: Reflections – Solo Piano Improvisations.

9. Yksi levy, jonka olet aikonut kuunnella

The Durutti Column: Keep Breathing.

10. Nyt haasta viisi bloggaajaa

Haastan kuusi, eli Marian, Alman, Petran, Peipin, Rita Mentorin ja tienpäällä, jos vain ehditte ja haluatte vastata.