Minulla on ongelmia esineiden kanssa. Ei, minulla on ongelmia kirjahyllyn kanssa. Yhden tietyn. Ostin uuden hyllykön, jotta pääsisin eroon pölypesästä, joka esittelee rempseästi repsottaen aarteitaan.Nyt olen tyhjentämässä tätä aarreaittaa. Täytän lattioita pinoilla, toiveikkailla erilliskasoilla, "myyntiin, lahjoitukseen, mihin tahansa muualle". En usko Miehen suostuvan. Illalla odotettavissa: olohuoneen lattialle parkkeerannut Mies huudahtelemassa "tässäkö tämä on, olenkin etsinyt". Onneksi olen töissä.

Mutta nyt. Nyt olen pulassa ja ongelmissa. Alkava kärttyisyys pirskahtelee jo kielen kärjellä. En osaa purkaa kirjahyllyä rikkomatta hyllyjn reunoja. Miehen mukaan purkaminen on helppoa, "nostat ne vaan siitä pois". Just. Kaipaan sitä vanhaa opiskeluaikaista hyllyäni, jonka osasin kasata itse ilman apua ja purkaa myös. Lisäksi kirjat ja hyllyjen perukoille työnnetyt kynät, mutterit ja muut tunnistamattomat tavarat sekä piirrokset putoavat, kierivät ja leijailevat ympärilläni, pölyt lentelevät rättiä pakoon. Lattialle kertyy kasoja ja jalkapohjan alle pieniä esineitä. Jouluradio ei auta.

Lähisuunnitelma 1: vetäydyn sohvannurkkaan aamukahvin ja Merkintöjä Burmasta -sarjakuvan kanssa ennen kuin loput tavarat on nostettava sohvalle. Lähisuunnitelma 3: kaikkien pinojen, kasojen, tunnistamattomien esineiden, cd-levyjen, vinyylien, pöytien. lamppujen ja mattojen lomaan on raivattava tila uuden hyllyn tuojille. Ehdinköhän ajoissa?

Väliin sijoittuva suunnitelma 2 lisäosineen on kiperin. Miten onnistun purkamaan vanhan hyllykön hajottamatta sitä lopulta säpäleiksi? Mihin sijoitan sen odottamaan uutta kotia? Paukkuuko selkäni? Kestänkö hermostumatta? Tulevatko kuljetustyypit ajoissa? Paljonko myöhästyn töistä? Onko kahvini jo jäähtynyt?

Osaanko koota uuden hyllyn?

***********************************

No niin, iltapäivään mennessä asiat ovat edistyneet. Nyt on tehty kohdat 1, 2 ja 3. Saldo: jäähtynyt kahvi, ruuvimeisselin, käsivoimien ja voimasanojen avulla purettu kirjahylly, kaatunut kirjahylly, hikinen otsa ja nyrjähtänyt nilkka. Uusi kirjahylly tuli etuajassa, itse ei tarvinnut koota, kirjat on nyt laitettu lasten kanssa hyllyyn pölytettyinä ja pyyhittyinä. Sohva, lattia ja keittiön pöytä ovat epämääräisten kasojen peitossa. Osa siirtyy muihin hyllyihin, osa toivottavsti löytää uuden kodin muualta. Mutta on se hieno, on se. Meidän uusi kirjahylly, johon on jo tehty joulusiivous.