Pidän runoista, vaikka en aina lukemaani ymmärräkään – ja kukapa kaikkia runoilijoiden aivoituksia tajuaisikaan. Nautin kovasti puhuttelevista lauseista, salaperäisesti koskettavista sanoista, omia ajatuksia ja mietteitä sysivistä pohdinnoista ja erilaisista näkökulmista pohdittaviin asioihin. En ole kovin valikoiva, pidän vapaamittaisesta ja riimitetystä runosta, proosarunoista, lastenrunoudesta, sanaleikeistä, murrerunoista. Pidän runosta, jos jokin siinä puhuttelee minua. Aina en pysty sanomaan miksi joku määrätty runo koskettaa, mutta ei syyn oivaltaminen niin tärkeää olekaan. Tärkeaa on se, että runossa on jotain, josta pidän. Rytmi, jokin yksittäinen säe, mieleen nouseva kuva tai tunnelma, se riittää.

Säännöllisimmin luen nykyisin runoja eri blogeissa – eivät ne runokirjoja ole syrjäyttäneet, mutta toimivat hyvin painettujen teosten rinnalla. Olen löytänyt monta kiinnostavaa kirjoittajaa. Tässä muutamia linkkivinkkejä toisille runoudesta nauttiville:

Taikkarin mäellä. 1970-luvun Turkuun sijoittuvia runoja, joissa on kiinnostava, tarkkaileva teinikertoja. Toimii ei-turkulaisellekin. Kirjoittaja vastaa ystävällisesti kommentteihin. Katsokaa myös Taikkarin mäen erinomainen mainos.

Kuusi. En tiedä onko kirjoittaja tarkoittanut osaa kirjoituksistaan runoiksi, mutta runoina minä niitä luen.

Kuusen kommenteista päädyin Aimo-Kalevi Hotasen Runot-sivulle, jossa on tiivistunnelmaisia osin aforistisia runoja.

Tuulisuojan runoja kommentoin säännöllisesti, naisen elämää, rakkauden ja läheisyyden kaipuuta käsittelevät runot ovat vahvoja ja puhuttelevia.

Uusin tuttavuus on Hannu Helinin runoblogi, jonka omaperäisiin runoihin olen vasta pikkuhiljaa tutustumassa.

Hyviin ja puhutteleviin runoihin törmää usein myös muissa kuin varsinaisissa runoblogeissa, joten Blogistaniassa kannattaa kierrellä runosilmä auki.

              *****************************************************************

Lisään mukaan aiheeseen sopivan kiertisehdotuksen. Marian blogissa (Kiitos, Maria!) oli linkki englanninkieliseen Poetry Thursday –blogiin, jossa haastetaan lukijoita ja kirjoittajia kenttätutkimuksen pariin: torstaina kirjastoon, kirjakauppaan tai blogeihin etsimään uusia runoja tai runoilijoita ja esittelemään löydöksiään omassa blogissaan. Hieno idea! Menisiköhän läpi täällä? Minä ainakin esittelen oman löytöni huomenna.