Sitä sitten osaa tehdä itselleen pieniä arkisia hierteitä. Ei kannata vaihtaa kirjahyllyä uuteen juuri ennen joulua, ei ainakaan vähemmän kirjoja vetävään. Olen laittanut runsaasti omia kirjojani kiertoon ja koko viikonlopun olen seisonut Miehen teosten edessä hurja kiilto silmissäni, osoitellut yksittäisiä niteitä ja kysellyt ääni täynnä suostuttelua "vienkö pois". Mies on levitellyt käsiään kirjojensa suojaksi ja sanonut omassa äänessään hätäännystä "se on aivan alansa perusteos", "tää on Klassikko!", "se on NN:n kirja", "pitää tietää mitä vastustaa". Kun ilmoitin hänen omistavan vähintään kaksi kappaletta mm. Freudin Unien tulkintaa, alkoi Miehen suupielessä jo nykiä ja hän myöntyi "että ehkä toisen tosiaan voisi laittaa kiertoon". Aamulla löysin Unet pöydältä, vaikka juuri edellisenä iltana olin työntänyt sen hänen laukkuunsa divarikäyntiä varten. Tosin itse tulin hankkineeksi kaksi uutta runokirjaa, jotka tänään vaivihkaa työnsin hyllyyn. Enkä aio kertoa asiasta Miehelle, en.

Joulusiivouksen yhteydessä ei kannata alkaa lukea hetkeksi säilöttyjä lehtiartikkeleita paperikeräyskassin vieressä, ei miettiä varttia ikivanha pahvirasia kädessään kannattaako sitä säilyttää, ei ylipäätään päätään päästää hamsteritaipumuksiaan vaikuttamaan. Ei myöskään kannata hankkia flunssaa, joka saa nenän valumaan virtanaan, pään raskaaksi ja humisevaksi, korvat tukkoisiksi ja yskän koputtelemaan. Enkä kyllä olisi tarvinnut sitä jääkaapin hyllylle kaatunutta ruokakermaa.

Sen sijaan kannattaisi sijoittaa lomapäiviä myös joulua edeltäviksi päiviksi, jolloin kaikenlainen valmistautuminen sujuisi laajemmalla aikataululla ja flunssan potemisellekin jäisi tilaa. Villahousujen ja -sukkien lisäksi kannattaisi käyttää villapaitaa. Ja saada siivous tehtyä valmiiksi jo tänään.

Mutta toisaalta:  miten siistejä, pölyttömiä ja suorarivisiä kaikki meidän perheen kirjahyllyt tällä hetkellä ovatkaan!