Mediaopella on hauska kuvatilauskamppanja: häneltä voi tilata kesään ja Rovaniemeen liittyvän kuvan. Tilasin kuvan rovaniemeläisestä kirjastosta. Eilen Kirjan ja ruusun päivänä sain ihailla open blogilla Ounasrinteen kirjaston kuvaa.

  80824.jpg
  © mediaope

Suurena lähikirjastojen ystävänä olin erittäin ilahtunut mediaopen kirjastovalinnasta. Kannatan kattavaa kirjastoverkkoa, jossa lähikirjastot tuovat kirjastopalvelut mahdollisimman monen lähettyville. Lähikirjastot ovat kirjastolaitoksen sielu, niistä alkaa monen elämänikäinen kirjastoasiakkuus. Lastenosaston pahvikirjojen kulmia aikansa järsittyään pikkutaapero kasvaessaan ja kirjojen pureskelusta luovuttuaan siirtyy kuvakirjojen, satujen ja helppolukuisten kautta tietokirjoihin sekä lasten- ja nuortenromaaneihin – fantasiaa, jännitystä, huumoria, kummituksia, seikkailuja, aikuistumisen vaikeutta, ekaa kertaa, humalaa, ongelmia, selviytymistä, ystävyyttä! Kun lastenosasto on koluttu siirrytään aikuistenosastolle, myöhemmin opiskelut vievät opiskelijakirjastoihin, yliopisto- ja erikoiskirjastoihin. Vanhana ei välttämättä jaksa matkustaa busseilla hakemaan viikottaista kirjasaalista kaukana olevasta kirjastosta. Lähikirjasto palvelee lähes kulman takana ja siellä voi lainauksen ohessa vaihtaa tärkeimmät kuulumisetkin. Lähikirjastossa opitaan käyttämään kirjastoa, pulahdetaan jo tenavana helposti ja turvallisesti tiedon maailmaan, pienellä kannustuksella lapsi oppii kysymään omatoimisesti neuvoa tutulta kirjastotädiltä tai –sedältä ja saattaa vielä saada vinkin uudesta kivasta kirjastakin.

En vastusta suuria ja toimivia kirjastoja, mutta niiden toimintaa ei saa rahoittaa lopettamalla lähikirjastoja tai heikentämällä niiden toimintaa. Tämän päivän Helsingin Sanomien HS-kyselyn mukaan Helsingin kaupunginvaltuuston jäsenistä lähes viisikymmentä kannattaa suunnitteilla olevaa Helsingin kaupunginkirjaston keskustakirjastoa, neljätoista vastustaa. Keskustakirjasto on hyvä idea, Rautatieaseman kupeessa keskeisellä paikalla oleva Kirjasto 10 on osoittanut hankkeen tarpeellisuuden. Kannatettava idea siis, mutta vain, jos sitä ei rahoiteta lähikirjastojen kustannuksella. Tämän ovat ainakin puheissaan oivaltaneet monet valtuutetut. Suomeen mahtuu monenkokoisia erilaisia kirjastoja. Toivottavasti myös lähikirjastot pysyttelevät vakaasti kirjastokartalla.