Valmistauduttuani lukemalla uusimmasta Aku Ankasta (19/2007) Ankkaviisuista ja Hard duck halituliheitä laulavasta Mörköorkesterista olenkin valmis toimimaan epävirallisena euroviisujen ennustajaeukkona. Illan semifinaaliin olen lasten kanssa valmistunut kuuntelemalla ehdokkaita, valitsemalla omat finaaliehdokkaat ja sopimalla etukäteen kuinka monta ehdokasta he saavat illalla kuunnella. Voimia säästetään finaaliin, joten tälle illalle lupa heltisi kahdeksaan, mikä ei sinänsä taida haitata, koska tuohon määrään sisältyy muutama suosikkikin. Mies ei voisi viisuista vähempää piitata, joten häneltä ei mielipidettä ole herunut.

Ollakseni varteenotettava ennustaja minun pitäisi tutkia maantietoa ja maiden aiempaa äänestyskäyttäytymistä. Todennäköisyyslaskenta ei kuitenkaan ole vahvuuteni, joten perustan arvioni puhtaasti henkilökohtaiseen mieltymykseen. Kymmentä suosikkia minulla ei tosin ole koko kisassakaan, joten semifinaalin suosikkien jälkeen lista täydentyy arvauksilla. Eli seuraavien kilpailijoiden toivon ja veikkaan selviytyvän lauantain finaaliin:

1. Islanti - Eiríkur Haukssonin Valentine Lost on suurin yhteinen suosikkimme.
2. Andorra - Anonymousin Salvem el món on iloista kitarapoppia, joka saa minut hyvälle mielelle. Kesähittiainesta!
3. Unkari – Magdi Ruzsan tulkinta Unsubstantial Bluesista on rupinen ja uskottava.
4. Georgia - persoonallinen ja kunnianhimoinen ensiesiintyminen, Sophon Visionary Dreamia kannattaa kuunnella tarkasti, onko tämänkaltaista ennen viisuissa kuultukaan?
5. Serbia – Marija Šerifovićin Molitvan ennakkosuosion ymmärtää. Hieman vanhanaikainen voimaballadi vaikuttaa nykyisin jo modernilta.
6. Malta – Olivia Lewisin Vertigo on dramaattinen ja sisältää jänniä etnisiä vaikutteita. Laulaja muuten kuvaa viisuelämää blogissaan.
7. Bulgaria - Elitsa Todorova & Stoyan Yankoulovin Water on niin erikoinen yhdistäessään päällekäyvää rumpubiittiä balkanilaiseen naislauluun, että saattaa hyvinkin selvitä jatkoon.
8. Turkki - Kenan Doğulun Shake it up shekerimissä saisi olla enemmän turkkilaisväriä.
9. Sveitsi - DJ BoBon Vampires are alivessa on hyvä tanssibiitti, mutta aivan kammottavat sanat.
10. Valko-Venäjä - Koldunin Work your magic lienee vahva ehdokas finaaliin.

Listojen teko on hauskaa kisatunnelmaan virittäytymistä, harrastimme sitä jo jalkapallon MM-kisoissa. Lapset laativat omat listansa ja yllätävän samankaltaisiin tuloksiin päädyimme. Lieneekö yhteinen arviointi eri esikatselujen ääressä vaikuttanut? Jokainen valitsi jatkoon Islannin, Andorran, Georgian, Turkin ja Sveitsin. Esikoinen valitsi listalleen lisäksi Bulgarian, Valko-Venäjän, Moldovan, Puolan ja Makedonian, kuopus Itävallan, Moldovan, Tanskan, Slovenian ja Maltan. Kunkin listalla oli vain kaksi kappaletta, jota ei toisilta saanut kannatusta. Listojen perusteella meidän ei jatkossakaan tarvitse tapella kotona soitettavasta musiikista.

Tuskinpa kenenkään lista tuollaisenaan toteutuu, mutta eiköhän jokunen kappale kuitenkin. Jokaisen ykkösehdokas on Islanti, kakkosina tulevat Andorra, Sveitsi ja Georgia. Joten ainakin nuo neljä finaaliin, kiitos.

Semifinalisteihin voi tutustua YLEn Euroviisusivuilla.

578790.jpg  578789.jpg
Eiríkur Haukssonin ja Anonymousin kuvat YLEn Euroviisusivuilta.

            *************************************************************

Semifinaalin jälkeen on tunnelma pettynyt ja hieman nuutunut. Finaaliin pääsivät Bulgaria, Georgia, Latvia, Makedonia, Moldova, Serbia, Slovevia, Turkki, Unkari ja Valko-Venäjä. Hartwall Areenan katsomosta kuului villi vihellyskonsertti tulosten julkistamisen jälkeen ja viheltää minunkin teki mieleni. Veikkauksemme olivat melko onnistuneita - kahdella kuusi ja yhdellä viisi oikein - mutta ainakin minulle päällimmäiseksi jäi pettymyksen ja harmin tunne, kun suurimmat suosikkini Islanti ja Andorra karsiutuivat. Iloinen olen Bulgarian, Georgian ja Unkarin finaalipaikoista, ne tuovat kisaan uudenlaista musiikkia.