SusuPetal ja Hirlii ovat paljastaneet kirjahyllyistään elämänsä miehet. Minunkin hyllyissäni asustaa tärkeitä miehiä. Jotkut oleilevat leveästi liki koko tuotannollaan, jotkut valikoidummin. Mukana on myös unohtumattomia yhden kirjan suhteita. Joskus tällainen suhde on lähtenyt ilahduttamaan muita hyllyjä palaamatta takaisin ja suuri kaipaus on jäänyt kirjojen väleihin. Lennart Hagerfors, tule takaisin!

Eniten tilaa hyllyistäni ovat kahmaisseet pitkäaikaisimmat mieheni John Irving ja Antti Tuuri. He yksin jo täyttävät pari hyllyä ja ovat kulkeneet mukanani kauan. Heistä varsinkin Antti Tuuriin suhteeni on vakaa, luotan hänen tekstiinsä ja kieleensä, lisäksi suhtaudun kohteliaalla ymmärryksellä hänen Pohjanmaata edeltävään tuotantoonsa, tämä suhde ei niiden vuoksi horju. Johnin ja Antin lisäksi useammalla kirjalla hyllyjäni hallitsee Lassi Nummi, Suuri Runoilija, jolta olen jopa saanut lämpimän ja aivan todellisen halauksen eikä sellaista voi unohtaa.

Uudempia elämäni hyllymiehiä ovat Markku Rönkkö, Juha Siro ja Jyrki Vainonen. Kolme hyvin erilaista kirjailijaa, joiden tuotannot olen lukenut läpi suurella ilolla ja joiden uusia teoksia odotan innokkaasti. Tyrkyllä on myös Jyrki Kiiskinen, jonka kokoelma Menopaluu oli huima lukukokemus.

Ehkä minun pitää paljastaa myös jokunen yhden kirjan suhteeni. Valitsen ne, joiden nimessäkin on mies. Juhani Peltosen urheilijaromaani Elmo ja Chaim Potokin taiteilijaromaani Minä olen Asher Lev ovat olleet sellaisia lukukokemuksia, että ne muistaa yhä, vaikka kohtaamisesta on kulunut jo vuosia.

Vielä on mainittava yksi erilainen hyllymies. Tito Collianderin Ristisaatto ja Armahda meitä esittelivät minulle mitä hienoimman kirjailijan. Armahda meitä on hyllyyni päätynyt, samoin antikvariaateista vuosien varrella vähitellen hankkimani seitsenosainen muistelmasarja sekä Ihmisen ääni. Niitä en ole vielä lukenut, ne odottavat sopivampaa hetkeä. Collianderia ei voi lähestyä hätäillen, hänen tekstinsä vaativat paljon rauhallista ja mietteliästä mielentilaa ympärilleen.

Tuuri, Nummi ja Colliander ovat saaneet hyllyilläni myös sivustatukea heidän tuotannoistaan laadituista väitöskirjoista.