Kirja-addikti ja Tienpäällä ovat tämänpäiväisissä kirjoituksissaan sivunneet aiheita, joita pohdin aina silloin tällöin. Nimittäin naisen ulkonäköpaineita ja naisartisteja. Jokainen nainen miettii ulkonäköään, vaikkei paineita suostuisi ottamaankaan. Mutta miksi minusta tuntuu, että paineet kasvavat ja muuntuvat vuosi vuodelta yhä enemmän naisia alentaviksi ja paine kohdistuu nimenomaan nuoriin naisiin ja teini-ikäisiin tyttöihin?

Kirja-addikti lainaa Eva Dahlgrenin tuoreessa kirjassaan Kuinka lähestyä puuta esittämiä ajatuksia siitä miten musiikkibisneksen suosimat puolialastomat naistähdet ajavat tyttöjä unelmoimaan kirjojen pariin. Kommenttikeskustelussa pohdimme Madonnaa. Olen pohtinut varsinkin häntä tämän asian tiimoilta viime aikoina paljon. Onko Madonna todellakin viihteen naiskuvan uudistaja ja naiseuden vallankumouksellinen vain muokkaako hän imagoaan suhdanteiden mukaan raha, maine ja valta mielessään? Mikä on Madonnan sanoman ydin? Minä en jaksa pitää Madonnaa uudistajana, vallankumouksellisuuskin on niin ja näin. Huumoriahan hän ei ole viljellyt lainkaan. Minulle ei ole selvinnyt hänen roolileikkiensä ydin. Hän on vain tehnyt itsestään musiikkiseksin kuningattaren ja siten näyttänyt tietä yhä enemmän pornoistuville musiikkivideoille ja laulutähtösille. Mitähän hienoa siinä on? Britneyspearsit, christina-aquilerat ym. nuoremmat naistähdet ovat seuranneet Madonnan viitoittamaa tietä, mutta ovatko he miettineet onko valittu tie järkevä? Luulevatko he jossain vaiheessa pääsevänsä seksi-imagoastaan eroon ja saavansa arvostusta vakavasti otettavina muusikoina? Onko kenenkään mieleen juolahtanut minkä kuvan nämä iso- ja pikku-madonnat antavat naiseudesta ihailijoilleen, lukemattomille pikkutytöille? Markkinaihmiset ainakin ovat osanneet asiaan tarttua. Ei tarvitse kuin miettiä minkälaisia vaatteita eri vaateliikkeet pikkutytöille nykyisin tarjoavat.

Pohdiskelin Kirja-addiktille, että Madonnan sanoman ydin voisi olla "Katso minua", jonka takana luuraa "Näe minut". Tuo "Näe minut" on minusta keskeisempi näistä kahdesta. Onko halu tulla nähdyksi ollut kimmoke kaikille Madonnan roolipeleille? Jos on, niin kenen hän on halunnut näkevän itsensä?


                 53244.jpg


Nainen on arvioivan ja kriittisen katseen kohteena hyvin pitkään, en tiedä muuttuuko katse naisen ikääntyessä. Eräs viisikymppinen nainen sanoi kerran, että vanhenemisen paras puoli on se, että ei ole enää miesten arvioivan katseen kohteena. Kriittisestä katseesta voi olla välittämättä, mutta sitä ei voi ohittaa kokonaan. Tienpäällä kirjoitti, että ulkonäköpaineet kohdistuvat nykyisin myös miehiin. Pitäisikö minun ilahtua asiasta? Siinäs saavat tuta omaksumansa katseen armottoman kriittisen painon? Ei se ilahduta. Olisin toivonut ulkonäköpaineiden purkautumista, en niiden laajentumista myös miehiin.