Maurelita kyseli kommenttilaatikossani Mediaopen kaipailemia vaihtoehtoisia ilmauksia meemille. Kiertistä on ehdotettu. Ihan OK-sana, viittaa luultavasti kiertokirjeeseen.

Maurelitan kommentin myötä aloin pohtia meemiä ja sen funktiota. Wikipediasta löytyy meemin kiinnostava määritelmä, johon googlettamisen perusteella viitataan paljon. Mutta millä tavalla blogimeemi on kytköksissä viestinnän kulttuurievoluutiossa leviävään informaatioon? Kaipaisin kunnollista blogimeemin määritelmää, kukahan sen kirjoittaisi?

Mikä merkitys meemeillä sitten on blogeissa? Merkittävin on varmaan yhteisöllisyys: joku haastaa sinut ja voit välittää haasteen eteenpäin, kuulut siis jonkinlaiseen löyhään blogirinkiin. Yhteisöllisyyteen liittyy myös se, että meemien avulla kommunikoimme toistemme kanssa. Voimme paljastaa asioita itsestämme, tavaroistamme, tavoistamme, toiveistamme - tai valehdella niin paljon kuin kehtaamme, eihän lukija tiedä onko epäkorrektein esine kuvattu naapurin mummon hyllyn päältä tai itkemmekö aina torstaisin. En tiedä kuinka vakavasti ihmiset meemit ottavat ja kuinka rehellisiä niissä ovat, en ole tullut kysyneeksi enkä tiedä voisinko mahdollista vastausta uskoakaan.

Olen ollut huomaavinani kahdenlaista suhtautumista meemeihin. Toiset ovat niistä kovin innostuneita ja näkevät paljon vaivaa esimerkiksi juuri kuvameemien kohdalla. Toiset suhtautuvat yliolkaisesti, hieman asenteella "lapsellista, ei yhtään älyllistä" ja torjuvat ehdottomasti kaikki meemit. Kuitenkin meemit ovat tapa kommunikoida ja nostaa esiin kiinnostavia asioita, filosofisia tai vitsikkäitä. Oikeasti kivoja ja kiinnostavia meemejä on. Niistä hauskin on tällä hetkellä kävelykuvameemi, johon en itse digikamerattomana voi osallistua. Pidin myös Satunnainen lause –meemistä, sitä seurailin monen blogin läpi ja paljon kiinnostavia lauseita löytyikin. Pekoniviikoillakin kiertelen kuokkavieraana.

Kaikkea ei ole tarkoitettu meemiksi, mutta jonkinlaisiksi kiertiksiksi ne silti saattavat päätyä. Näin kävi esimerkiksi omalle Lounasseura-kuvakavalkadilleni, joka sai alkunsa Viidennelle roolille nakkaamastani kommentista. Oli hauskaa huomata muiden tarttuneen ideaan ja siten päästä ihailemaan eri kirjoittajien julkaisemia komeiden miesten ja kauniiden naisten kuvakoosteita ja huomata miten erilaisia miehiä ja naisia katselemme. Ja kiinnostavia asioita myös ilmeni. Mieskuviin päätyi niin nuoria kuin vanhempiakin hurmureita, mutta olin varmaan ainoa, jonka naislistalla oli iäkkäiden naisten kuvia. Ainoa ei-länsimaalainen kaunotar taisi olla Lucy Liu. Missä olivat keski-ikäiset ja vanhat naiset, mustat, aasialaiset, afrikkalaiset? Mitä nämä kertovat suomalaisten kauneusihanteista? Kaikenlaista voi meemien perusteella pohdiskella.

Paras tapa osallistua meemiin taitaa olla vain osallistuminen ilman haastetta. Nappaa vain kiinnostavan jutun jostain, laittaa linkin sivulle, josta sen löysi ja osallistuu parhaaksi katsomallaan tavalla, tarkasti ohjeistusta seuraten tai muunnellen. Näin ei omalla haasteellaan aseta toista hankalaan asemaan miettimään miten ystävällisesti kieltäytyisi.

Mutta se sana. Mikä ihme olisi paras vaihtoehto meemille? Vastauksia voi varmaan lähettää vaikka Mediaopelle tai Maurelitalle.