54491.jpg

Eilisen artistikoosteen viimeisessä kuvassa esiintyi amerikkalainen countrybändi Alison Krauss & Union Station. Yhtye on Jenkeissä käsittääkseni hyvin suosittu, mutta Suomessa aika vähän tunnettu. Siksi on pakko mainostaa hieman.

Ensimmäisen kerran kuulin Alison Kraussin laulua levyllä Divine Divas (1997). Kraussin ääni laulussa Baby Now That I've Found You miellytti ja sai etsimään tietoa laulajasta sekä lisää hänen musiikkiaan. Löytyikin samanniminen kokoelmalevy vuodelta 1995 ja kuva pyöreäposkisesta nuoresta naisesta. Levy ei kuitenkaan täysin miellyttänyt, vaikka ei huono ollutkaan.

Vasta kuunneltuani Alison Kraussin yhdessä Union Station -yhtyeen kanssa tekemiä levyjä aloin innostua enemmän. New Favorite (2001) ja livelevy Alison Krauss + Union Station (2002) ovat hienoja kokonaisuuksia ja todella tutustumisen arvoisia. Hämmennyksekseni Alison oli jossain kokoelmalevyn ja uusien levylöytöjeni välillä kokenut suuren muodonmuutoksen ja muuttunut blondatuksi ja tiukaksi trimmatuksi artistiksi, mutta ei se hänen taitojaan ollut vähentänyt. Krauss laulaa kuin kuulasääninen enkeli ja Union Station on mainio bändi. Alisonin upeaa laulantaa enemmän minua taitaa levyillä silti miellyttää Dan Tyminskin lämmin ja persoonallinen ääni.

54761.jpg    54760.jpg    54759.jpg

Alison Kraussiin ja Union Stationiin kannattaa tutustua. Yhtye soittaa soljuvasti ja ehdottoman ammattitaitoisesti, Tyminski ja Ron Block ovat mainion maanläheisiä countrylaulajia. Alisonin kappaleet ovat lähempänä valtavirran poppia, mutta hänen eteerinen tulkintansa luo niihin täysin oman klanginsa. Ehkä tätä tyylieroa on haettu myös ulkoasuun. Uuden levyn kannessa (ylin kuva) Alisonilla on avokaulainen iltapuku ja bändin jätkillä rennot arkivaatteet. En tiedä kertooko se enemmän yhtyeestä, stailaajasta, markkinoinnista vai amerikkalaisen naislaulajan ulkonäköihanteista. Musiikin sisältöön stailaus ei liene vaikuttanut.

En ole countrytietäjä enkä lajin suuri harrastajakaan, joten en osaa arvioida mihin countrysuuntaukseen esiintyjät lasketaan. Mutta väliäkös sillä, hyvää musiikkia kuuntelee sujuvasti ilman moisia tietoja.