You Tube - tuo musiikinharrastajan aarreaitta, kultavirta, taikahattu. Tuubi - monen ison ilon, herkullisen löydön ja nostalgisen elämyksen musaparatiisi. Sieltä löytyi jälleen unohtunut vanha viisu. Tuubin ääressä on joskus samanlaista kuin kirjaston pursuavien hyllyjen luona: näin paljon kaikkea enkä keksi mihin tarttuisin, mitä hakisin. Silloin otetaan hakukoneet ja satunnaiset hakusanat avuksi. Tällä kertaa kirjoitin hakusanaksi morning, poistin sen ja kirjoitinkin vuosiluvun 1969. Mutta tössin delete-nappulan kanssa ja molemmat hakuehdot jäivät. Ja kas: klassikko löytyi.

Ensimmäisellä tulossivulla oli Cliff Richardin sekä Vanity Faren esityksinä Early in the Morning, ihan vieras kappale. Laulu vaan soimaan - ja saman tien aloin hyräillä ja tapailla sanoja, mutta suomeksi. En vain saanut päähäni minkäniminen ja kenen esittämä enkä niitä sanojakaan. Mutta onneksi on Viola - Suomen kansallisdiskografia. Kirjoitin kappaleen nimen Violaan ja sieltä putkahti heti esiin laulun suomenkielinen nimi Illasta aamuun. Takaisin tuubiin, nimi hakupalkkiin ja: Jouko ja Kosti! Iltaan käy myös päivä tää, yökin ilman unta jää, valvoo rauhaton ja yksin on. Vihdoin huomaan aamun koittavan, käy valo silmiin öisen valvojan, kun avaan uuteen aamuun ikkunan, sen uusin mielin teen. Näänhän sun taas tänään uudelleen, saan sinun kanssas viettää päivän tään, mä aivan uusin silmin aamun nään, kun sinä pian luonain oot. Vanha tuttu iskelmä, kunnon iskelmälyriikkaa (suomenkielinen teksti Tuula Valkama), bingo.

Varsinaiseksi klassikoksi poimin Vanity Faren Early in the Morningin vuodelta 1969, koska se saattaa ehkä olla alkuperäinen, en ole varma. Mutta jotenkin niin ihana joka tapauksessa eikä Cliffinkään tulkinnassa vikaa ole. Kiitos tuubi, musiikinetsijän toivetietokanta (ja Viola myös).
 

 

Muita sattuma-, satunnais- ja täsmäklassikkolöytöjä voi kuunnella täällä.