Viime sunnuntaina tappelin voitollisesti otsaa kolkuttelevaa päänsärkyä vastaan. Koko viikon olen ollut tasaisen ärtynyt tavalla, joka ei purskahda ilmoille väitelauseina ja imperatiiveina vaan kuuluu sihauksina sivulauseissa. Tämänaamuiset keittiölöydökset saivat huitaisemaan sivulauseet nurkkaan ja heittämään ilmoille harminpunaisia väitteitä, rätiseviä iskulauseita. Välittömästi lopetettuani kopautti päänsärky otsaan. Siinäkö koko viikon ärtymyksen syy?

Ärtymyksen keskelläkin olen ollut pienesti iloinen (en ihan muista milloin, mutta toivottavasti kuitenkin), onnistunut töissäni kutakuinkin, tehnyt virheitä, suututtanut muita, kadottanut ja unohdellut tavaroita, lukenut niitä ja näitä, suukotellut ja ottanut suukkoja vastaan, kiroillut ja käyttänyt värikästä kieltä muutenkin, pyytänyt anteeksi ja saanut anteeksi, komennellut, melkein leikkinyt marttyyripiikaa, vältellyt siivoamista, pessyt pyykkiä, levittänyt rutikuivalle naamalleni kosteuttavan naamion, katsellut taitoluistelua ja elokuviakin pari.

Viikon kohokohtia on jälleen ollut Krzysztof Kieslowskin sarja DekalogKymmenen käskyä, joka muinoin jäi voimallisena kokemuksena mieleen. Nyt olen seurannut sarjaa Yle Teemalta. Edelleenkin katsomiskokemus on vahva. Harmaus Varsovan maisemissa, asunnoissa ja ihmisten elämässä välittyy kuvaruudun läpi tavalla jota harvoin tapaa. Puhetta on vähän, mutta se ei estä tapahtumien ja henkilöiden tunnetilojen ymmärtämistä. Näyttelijöiden kasvot ja etenkin katseet ovat usein keskiössä, niiden kautta ihmisten tunnetilat välittyvät sanoja selvemmin. Juuri tämä ehkä tekee Dekalogista tunnetasolla niin suuren kokemuksen. Esimerkiksi tällä viikolla esitetyssä kolmannessa käskyssä taksikuski Januszia esittävä Daniel Olbrychski ilmentää pelkästään katseellaan ja rauhallisilla kommenteillaan suurta ymmärrystä häntä jouluyönä pitkin kaupunginkatuja ajeluttavaa entistä rakastettuaan Ewaa (Maria Pakulnis) kohtaan.

Blogien lukemiselle on tällä viikolla herunut aikaa vain vähän. Haluan silti mainostaa joku aika sitten löytämääni blogia, jonka tekstejä luen suuresti nauttien. Käykääpä tutustumassa Silumiiniin.