Nyt kun viisuköörimme on tutustunut tämän vuoden toinen toistaan kamalampiin euroviisuehdokkaisiin, olemme valmiita esittämään valistuneita arvioita finalisteista ja voittajaehdokkaista. Vaarana on tänäkin vuonna, että suosikkimme jäävät semifinaaleihin, mutta lähtökohtamme ei olekaan valita oivallisinta euroviisua vaan meidän korviamme miellyttäviä lauluja, sellaisia, joita voisimme kuunnella muussakin kuin viisuympäristössä.

Köörimme on sitä mieltä, että kiinnostavuudessa tämän vuoden ehdokkaat eivät vedä vertoja viimevuotisille, liikaa europoppia, rumpukoneita ja kaksi numeroa liian pieniä vaatteita. Yllättävän yhtenäisiä olemme myös voittajasuosikkien valinnoissa. Kaikkien listoilla ovat Sveitsi ja San Marino – italian kielen merkitystä en nyt lähde pohtimaan. Muissa suosikeissa hajontaa löytyy: Suomi, Ruotsi, Tanska, Islanti, Montenegro ja Albania. Minusta Teräsbetoni on viisuehdokkaiden joukossa helmi, erottuu edukseen muutenkin kuin paidattomuudella.

Voittajasuosikkien lisäksi olemme arvuutelleet jatkoonpääsijöitä ja päätyneet edellä mainitun kahdeksan lisäksi veikkaamaan finalisteiksi Andorraa, Armeniaa, Bosnia-Hertsegovinaa, Georgiaa, Israelia, Kreikkaa, Puolaa, Romaniaa, Turkkia, Ukrainaa, Venäjää ja Viroa. Kun mukaan otetaan vielä isäntämaa ja suuret maksajat ja sitten ne ihan todelliset finalistit, niin voittaja voi olla yllätys. Serbia tosin noussee listalla tänäkin vuonna hyvin korkealle – ja onhan Ranskalla ja Englannillakin näihin mittelöihin oikein onnistuneet kappaleet. Huumoripuolella köörimme iloisimmaksi tekee Viron vilpittömän hoopo kesähitti. Mutta osan veikkaamistamme viisuista voisi huoletta vaihtaa toisiin ja harva huomaisi mitään eroa, niin samasta muotista iso osa kappaleista on.

Kohta asetumme ensimmäisen semifinaalin katsomoon iltapala lautasella, viritämme äänemme kannustuksiin, heilutamme virtuaalista Suomen lippua ja valmistaudumme kohtaamaan tyynesti mahdolliset suosikkiemme putoamiset. Sopivan karnevalistisessa hengessä.

********************************************************

Lisäys semifinaalin jälkeen:
Hienoa, helmemme viisujen joukossa eli Teräsbetoni meni jatkoon. Tämän köörimme palkitsi raikuvin huudoin. San Marinon ja Montenegron putoaminen sai aikaan murheellista voihkintaa. Jos tässä semifinaalissa näimme rockoopperaa (Azerbaidzan), lasten teatteria (Bosnia-Hertsegovina), taitoluistelua (Venäjä), kalkkunatiskijukan (Irlanti), tinaturnerkloonin (Armenia) ja paljon runsaasti kostyymin vaihtoa, niin mitä mahtaakaan olla luvassa toisessa semifinaalissa?

Laskin, että arvaussaldomme ensimmäisen semifinaalin kohdalla oli sangen hyvä, kymmenestä läpimenneestä veikkasimme oikein kahdeksan finalistia. Ei sinänsä ihme, kun listallemme oli päätynyt kymmenen sijasta kaksitoista ehdokasta. toisesta valitsimme vain kahdeksan. Mutta tarkennetaan toisen semifinaalin listaamme. Köörimme veikkaa jatkoonmenijöiksi Albaniaa, Georgiaa, Islantia, Maltaa, Ruotsia, Sveitsiä, Tanskaa, Turkkia, Ukrainaa ja Valko-Venäjää.