Vietimme uudenvuodenaattoa lasten kanssa katsomalla Mamma Mia! -elokuvan. Istuimme rivissä, lauloimme kuorossa ja viihdyimme erittäin hyvin. Mamma Mia! oli mitä hauskin hyvänmielen elokuva ja hurahti samantien kaikkien suosikkilistalle. Leffan jälkeen olemmekin kuunnelleet Abbaa urakalla. Sen vuoksi ei lienekään ihme, mikä bändi mielessä tämän sunnuntain klassikkopläjäykset on etsitty.

Oikeastaan koko Abba-sunnuntaiklassikon voisi hoitaa oheisella pikkuelokuvalla Last Song (2004). Jos jostain syystä Abban musiikki ei ole tuttua, niin tässä oivallinen johdatus aiheeseen. Olkaa tarkkoina, kaikki oikeat abbat vilahtavat filmissä (bonuksena Cher)!

*********************************************************************

Jos edellinen ei ollut riittävä annos Abbaa, niin tässä lisää.

Ensimmäinen valinta on hieman ehkä tuntemattomampi laulu Tropical Loveland, joka ei musikaalissa eikä elokuvassa soi.

Vuosien myötä suosikkiabbalauluni ovat vaihdelleet. Vuosien karttuessa ja nuoruuden huimien kesien siirtyessä yhä kaukaisempien muistojen joukkoon, puhuttelee keski-ikäisen nuoruutta muisteleva laulu Our Last Summer enemmän ja enemmän - myös ja etenkin elokuvassa Colin Firthin esittämänä.

Yllättävän vähän iloisen lallateltavaa huttua yhtyeen lauluteksteistä kuitenkin löytyy. Kun miettii yhtyeen jäsenten sisäisiä avioliittoja ja eroja, voi vain miettiä kuinka vaikeaa on ollut esittää lauluja, joiden sanat tuntuvat kuin suoraan heidän elämästään kertovilta.

Mutta minkälaista musiikkia Frida ja Agneta laulelivat ennen ja jälkeen Abban? Esimerkiksi näitä. Frida ennen: Jag är beredd ja Agneta jälkeen: If I Thought You'd Ever Change Your Mind.

Vuosia sitten ystäväni vei minut Hartwall Areenalle konserttiin, jossa ruotsalaiset solistit esittivät Abba-musiikkia. Konsertista jäi mieleen parhaiten kappale Knowing Me, Knowing You, jonka esitti luullakseni Anders Glenmark. Tuubista ei Glenmarkin tulkintaa löytynyt, mutta kylläkin pari muuta esitystä, joiden välimuoto tuo muinoin kuulemani vaikuttava akustinen tulkinta suunnilleen oli. Abban musiikki taipuu monenlaiseen tulkintaan - se jo on yksi merkki hyvästä ja elävästä musiikista.

Ja lopuksi Abban klassikkojen klassikko:

******************************

Muita sunnuntaiklassikoita:

HannaH: U2 ; Lepis: Blue Öyster Cult; SusuPetal: Abba (jeee!); Sooloilija: David Bowie; Viides rooli: Theresa Rosenius; Kari: Tapio Rautavaara; Vaiheinen: Kraftwerk (en vain pääse kommentoimaan)