Mennään tyttöporukassa elokuviin ja iltaa istumaan.
Tyttökirja.
Mitäs tytöt?
Tyttöenergiaa!
Missäs tyttö on ollut?
Tytönheilakka.
Tyttömäinen.
Tyttökaveri.
Tyttöystävä.
Tyttöjen juttuja.

Minä olen ollut tyttö, mutta en ole sitä enää. Minun sisälläni saattaa edelleen asua pieni tyttö, mutta ei se ulospäin näy. Joku saa kutsua minua tytöksi, mutta toiset eivät. Koskela saa tytötellä, sillä on siihen erikoislupa. Ystävättäret saavat puhua kollektiivisesta tyttöporukasta. Mutta parikymppinen opiskelijapoika ei saa tervehtiessään kutsua minua tytöksi, koska voisin melkein olla hänen äitinsä. Jos tekee niin, muuttuu hän minulle pojuksi ja voin vakuuttaa, että siinä tilanteessa se ei ole hellittelynimi. Kahdeksankymppinen asiakas saa tiskin toiselta puolelta ystävällisesti hymyillen kysyä ”Missäs tyttö on ollut?” Se on lämmin pitkäaikaisen kirjastoasiakkuuden sallima kysymys.

Tyttö on hankala kutsumanimi. Lähes kaikille yllä luettelemilleni tyttö-sanoille ja -lauseille voi antaa vähintään kaksi tulkintasisältöä. Mitäs tytöt? -tervehdys on nais(työ)kavereiden kesken ihan asiallinen, mutta miehen sanomana ei. Eikä varsinkaan jos miesporukkaa ei voi tervehtiä vastaavalla kysymyksellä Mitäs pojat. Varsinkin nuoremman miehen sanomana ilmaus saa vähättelevän merkityksen – ja usein vielä täysin sanojan tarkoituksen vastaisesti.

Tytönheilakka voi olla sisällöltään hellä tai moittiva, tyttömäinen kehuva tai vähättelevä. Näihin kuten edelliseenkin liittyy olennaisesti ikä. Onko keski-ikäinen nainen vakavasti otettava, jos hän käyttäytyy kuin tytönheilakka tai pukeutuu tyttömäisesti? Tyttömäinen ulkonäkö, kasvot ja ruumiinrakenne voivat keski-ikäisellä tietysti olla joidenkin mielestä tavoiteltavia ominaisuuksia.

Tyttökaverit. Tyttöystävät. Jos tytöllä/naisella on paljon tyttökavereita, se on kiva juttu. Jos poika/mies puhuu tyttökavereistaan, alkaa miettiä ovatko kyseessä ”vain” ystävät vai onko puhujalla kovin vilkas ja vaihteleva seksuaalielämä. Tyttöystävästään puhuvan naisen kohdalla saattaa miettiä seksuaalista suuntausta. Eikö näiden välille voisi tehdä selkeää eroa? Tyttökaveri olisi ystävä, mutta tyttöystävä seurustelukumppani. Sama tietysti pätisi poikakaveriin ja -ystävään.

Tyttöenergia? Hieno juttu, mutta jo kolmikymppisenä aloin toivoa itselleni enemmän Merete Mazzarellan lanseeraamaa tätienergiaa. Ärtyisänä päivänä tanttaenergiakin kelpaisi.

Tyttöjen jutut voivat miehistä olla turhanpäiväistä löpinää, mutta naiset tietävät, että tyttöjen jutut ovat oikeaa asiaa. Niissä parannetaan maailmaa, setvitään yksityiselämän ongelmia, parisuhdetta, lapsia, työelämää, politiikkaa, euroviisuja, seksikkäimpiä miehiä, elokuvia, TV-sarjoja, parasta ryppyvoidetta, huulipunan oikeaa sävyä, parhaita kenkä- ja laukkukauppoja, ruokavinkkejä, opetusohjelmia, terveydenhuoltopolitiikkaa, vanhempia, kulttuuria, haaveita, unelmia. Joskus voidaan puhua autoistakin.