Kahden hyvin erilaisen keskustelun tuloksena ovat rypyt. Häiriöklinikalla elokuvakeskustelun tiimellyksessä Miäs kehaisi Gena Rowlandsia ja Jeanne Moreauta, Marian studiossa taas keskustelu kauneusleikkauksista lipsahti nopeasti ryppyihin. Pohdin sitä, miksi omiin kasvoihin ilmestyvät rypyt ovat ikäviä, mutta muiden kasvoilla olevat tuntuvat vain entisestään syventävän ja kaunistavan heitä. Miksi muutos omilla kasvoilla häiritsee? Tulin sellaiseen tulokseen, että nainen (miksei mieskin) tarttuu jonkin ikävaiheensa ulkonäköön, jota itse pitää eräänlaisena keskivertona itselleen, parhaimpana ulkonäköaikanaan. Sitä haluaisi olla samannäköinen kuin silloin, vaikka minkämoista kypsymistä ihmisessä tapahtuisi. Muiden ikääntymisen hyväksyy paremmin, mistähän sekin johtuu. Rypyt ovat paljastavia, koska ne osoittavat helposti ihmisen perusilmeen. Ehkä omissa rypyissä onkin kyse siitä, että on vaikea hyväksyä omaa tuimaa kulmat rypyssä mietiskelevää ilmettään. Naurunrypyt olisivat paljon mukavampia.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Romaaneissa törmää usein eri tavalla varioituun lausahdukseen ”yhtäkkiä hän näytti ikäiseltään”. Mitä lausahdus kertoo? Iloisena ja positiivisena ikä häipyy taustalle, se ei näy. Vastoinkäymisen edessä ikä paljastuu, nuorentava mieliala väistyy ja esiin työntyvät ihmisen paljaat kasvot.

 

Todella kauniina pitämäni naiset ovat yleensä keski-ikäisiä tai vanhempia. Heidän kasvoillaan näkyvät elämän kokemukset ja itseluottamuksen tuoma varmuus. Rypyt ja juonteet syventävät ja kaunistavat naista. Puhdas ja virheetön, lähes ilmeetön kauneus jättää kylmäksi. Syvyys puuttuu.

 

Vedän kaksi rypyt mieleeni tuonutta keskustelua vielä yhteen: on aika hurjaa katsella elokuvia, joissa sankarin kypsä ikä saa näkyä, mutta hänen rinnallaan on pakko olla nuori nainen. Elokuvissa ikä parantaa miestä, naista ei. Kuitenkin todella hyvät näyttelijättäret ovat keski-ikäisiä tai vanhempia. Asettaako samanikäinen naisnäyttelijä miestähden viriiliyden kyseenalaiseksi? Luulevatko ohjaajat ja tuottajat, että elokuvakatsomoiden naiset ja miehet eivät halua katsoa oman ikäisiään naisia?