Olen kaipaillut jonkun suomalaisen lyyrikon teksteihin sävellettyä levyä, jossa tulkinnoista vastaisivat monet erilaiset laulajat ja yhtyeet. Sellaista ei vielä ole, en ole ainakaan löytänyt. Vesa-Matti Loiri on tulkinnut Leinoa, Tapani Kansa Lauri Viitaa, Kentauri Saarikoskea ja monet eri esittäjät milloin kenenkin runoilijan tekstejä. Näistä minua miellyttää eniten Tapani Kansan ja Heikki Sarmannon levy Betonimylläri. Jokin aika sitten sain käsiini minulle ennestään vieraan Tekijä Tuntematon –yhtyeen viime vuonna ilmestyneen levyn Rakkauden ovi, jolla yhtye tulkitsee Tommy Tabermannin, Arto Mellerin, Jarkko Laineen, Arno Kotron, Teemu Hirvilammen, Aila Meriluodon ja Timo K. Mukan tekstejä.

Akustinen levy on kokonaisuutena erinomainen ja Mikko Perkolan ääni soi hyvin. Aivan ensi kuulemalta levy ei minua valloittanut, se jätti hieman kylmäksi. Kaipasin enemmän maanläheisyyttä, rosoisuutta, arkisempaa tunnetta, rokkiakin. Mutta uudet kuuntelut avaavat tekstien tulkintoja uusille tasoille, vaikka edelleenkin hieman vierastan mukana olevaa taiteellisen laulelmamusiikin tyyliä. Mutta monta hienoa kappaletta levyllä on. Kotron Poistuit näköpiiristäni soi haikeasti ja Mellerin runot saavat tulkintoihinsa särmää. Hirvilammen On tämä helvettiä on uhoavan rosoinen ja Älä kysy minulta miksi lähdin kasvaa alun melankoliasta voimakkaaksi julistukseksi "elän sen mistä olen puhunut". Mikko Perkolan oma runo Mene pois soi ihmeen svengaavasti kitaran ja sellon säestyksellä.

Tuntemattoman tekijän levy osoittaa hienosti sen, että nykylyyrikoiden vapaamittaiset tekstit taipuvat musiikiksi, ei ole syytä pelätä niihin tarttumista. Ehkä jonakin päivänä jonkun runoilijan tekstit saavat eri musiikkisuuntauksia edustavat tekijät innostumaan yhteiseen levyntekoprojektiin. Ennen sitä kuuntelen Tuntematonta Tekijää ja odotan Samae Koskisen levyyn Vol. 1 tutustumista. Koskisen levylle ovat tekstejä tehneet mm. Saila Susiluoto, Sanna Karlström ja Tomi Kontio.