Kaikki alkoi tenoreista, ehkä ylevän musiikin kaipuusta. Mutta ainakin siis tenoreista. Enrico Carusosta, Beniamino Giglista, Nicolai Geddasta, Jussi Björlingistä ja muista vanhoista ja uudemmista herroista, joiden esityksiä kuuntelin yhtenä iltana. Tenoreiden seuraksi halusin naisaariankin. Muistin Antonin Dvořákin Rusalka-oopperan Laulun kuulle ja sopraano Lucia Poppin. Naputtelin tuubiin Rusalkan, huomasin hassun nimen Rusalka's Umbrella, kuuntelin Luciaa ja kiertelin muutenkin hieman eri tulkinnoissa. Lopulta päätin kurkata mitä Rusalkan sateenvarjon alta löytyykään.


Sieltä löytyi Jenny Dalton.

Jenny Dalton on amerikkalainen indielaulaja-lauluntekijä, jota on on kuulemma verrattu Kate Bushiin ja Tori Amosiin. Ansiosta tai ei, en ota kantaa. Minä ihastuin Jennyn vuonna 2008 ilmestyneeseen Rusalka's Umbrellaan kertakuulemalta. Lauluja löysin tuubista ja Spotifyista. Rusalka's Umbrellan laulut liittyvät vesisymbolismiin ja insopiraatiota on löytynyt myös Albert Camus'lta. Rusalka muuten on muun muassa jonkinlainen vesinymfi, tarlempia tietoja voi halutessaan lukea Wikipediasta. Daltonilla on hyvin kiinnostavat esittelysivut, joilta löytyy videotaustoituksia hänen tekemiinänsä levyihin ja kappaleisiin, lyriikoita ynnä muuta.

Sunnuntaiklassikkosoittoon voisin valita levyltä lähes minkä tahansa kappaleen. Nimikappale Rusalka's Umbrella sopisi tämän musiikillisen polun ideaan. Entä valssin rytmiä hakeva ja venäläisestä kansansadusta ideansa ammentava Alionushka? Jousia ja rumpuja Jennyn kuulaaseen ääneen yhdistävä Looted Fires? Koska tänä talvena lunta on riittänyt, päädyn laulajan veljestä kertovaan Snow Mazes of Norwayhin. Laulu on syntynyt ilmeisesti jossain 36 h laulunkirjoitushaasteessa, jossa Dalton sai aiheekseen lumen. Tällä videolla Jenny kertoo laulun synnystä ja esittää laulun pianosäestyksellä. Ja muut vaihtoehdot voi kuunnella linkkien takaa, koko levyn Spotifysta ja kiinnostavia musiikin taustatietoja Jenny Daltonin kotisivulta.

  

 
Muiden löytöjä täällä.