Yläviidenneksessä Tommi mainitsi levyhyllynsä erikoisuuden eli tsekkiläisen Buty-yhtyeen levyn. Tommin linkittämä kappale olikin mainio ja sai minut katselemaan tutkaillen omaa levyhyllyäni, josta varsinkin vinyylien joukosta löytyy jokunen erikoisuus ja kummallisuuskin. Yksi ylpeydenaiheistani on unkarilainen rockooppera István a király (ensiesitys 1983). Kuningas István on Unkarin ensimmäinen kuningas Tapani (975-1038) eli Pyhä Tapani, jonka kruunaukseen johtaneesta valtataistelusta rockooppera nähdäkseni kertoo. Wikipedian artikkelista voi lukea teoksen juonesta ja historiallisiin faktoihin perustuvasta tarinasta lisää.

Levente Szörényin (tai unkarilaisittain sukunimi ensin Szörényi Levente) musiikissa rockiin, balladeihin ja kansanmusiikkipiirteisiin yhdistyy kirkkomusiikki, sillä kristinuskon tuomisesta Unkariin teoksessa muun muassa on kysymys. Unkarissa teos on ollut valtavan suosittu ja sen lopussa lauletaan Himnusz, Unkarin kansallislaulu. Isänmaallinen teos siis, kun ottaa huomioon teoksen ensiesitysajankin.

Olen pitänyt teoksesta ensi kuulemalta ja se onkin ainoita rockoopperoita, joita kuuntelen. Tuubista löysin liudan videoita, joista osa perustuu 1984 julkaistuun filmatisointiin. En ole nähnyt István a kiralyta muuten kuin nyt näissä klipeissä, mutta musiikin tehoavuus välittyy kyllä levynsä liki puhkikuluttaneelle tietokoneen pikkukuvastakin. Ensimmäisessä linkistä (näissä ei embed ole sallittu) kannattaa siirtyä suoraan toiseen. Molemmissa näkyvät musiikin monipuoliset vaihtelut ja asetetaan vastakohtia. Unkarin taitoni rajoittuu muutamaan haparoivaan sanaan, joten tarinan varsinainen seuraaminen ei ole ollut rockoopperan kohdalla vahvuuteni. Toisessa kohtaavat kruunusta taistelevat István ja Koppány (johon teoksen varsinainen rock yleensä liittyy) Istvánin isän hautajaisissa. Mukana on myös yksi teoksen vaikuttavan kauniista kappaleista (tosin levyllä toimii melkein paremmin) Adj békét Urám (eli Da pacem, Domine, joka kirkkomusiikkina soi rinnalla). Kohtauskoosteessa tulevat hyvin esille teoksen musiikilliset lajit. Näyte teoksen lopusta sisältää Koppányn kuoleman ja huipentuu Istvánin eli siis Tapani I:n kruunajaisiin.

En tiedä olisinko innostunut teoksesta, jos olisin ensin nähnyt varsinaisen esityksen, mutta levyltä kuultuna musiikin vaikuttavuus on ollut hurja eikä se ole vuosien kuluessa laimentunut. Eli levyhyllyni erikoisuus ei ehkä oikeastaan olekaan erikoisuus, vaan aivan looginen hankinta.