Kun kirjastolainen kirjoittaa kirjan ja se vielä arvostellaan Hesarissa, niin pitäähän teokseen tutustua. Erikoiskirjastonhoitaja Jani Niemisen esikoisrunokokoelma Kylässä (Like 2009) vaikutti kritiikin perusteella kiinnostavalta. Hankin kirjan käsiini, luin ja pidin.


Koska takakannessa ja kustantajan esittelyssä korostetaan kirjailijan asuneen Alavudella niin lähden siitä, että kokoelman kasvutarinan taustalla on kyseinen eteläpohjalainen pikkukaupunki. Runon minä, kertoja tai keskushenkilö, miksi häntä sitten haluaakaan nimittää, muuttaa perheensä mukana meren rannalta matalalle maalle, entiselle merenpohjalle. Isoisä - Uroskarhu -, isoäiti, vanhemmat, ystävä Teuvo, salaperäinen Tietäjä, isän uusi MachoPonchoNainen, Harriet ja Harrietin poliisi-isä sekä Kulma-Baari tulevat teoksessa pojan lisäksi tutuksi.

Pojalle tärkeä isoisä on teoksessa varsin keskeinen hahmo. Isoisän elämää taustoitaan kursivoiduissa runoissa, jotka ovat suoraa jatkoa isoäidin samoin kursivoidulle testamentille. Kolmen sukupolven kivulias elämä ja kasvu tulevat kokoelmassa hyvin esille. Kokemukset ovat kipeitä eivätkä kaikki, jos kukaan, ole onnellisia. Kiiltokuvia ei tunneta. Pojan vatsassa kasvaa Möykky, vanhemmat eroavat, isovanhemmat kuolevat, "Teuvo on suljettu osasto", Teuvon isä löytää lopulta vahvan oksan eikä Harrietinkaan kanssa aina suju ja lopulta tyttö lähteekin ehkä "Pariisiin tai ainakin Helsinkiin".

Runojen absurdit kuvat ja tapahtumat tuovat paikoin mieleen maagisen realismin. Tätä kautta runoihin tulee uutta ulottuvuutta ja kokoelman "Alavus" (joka mainitaan vain kerran itse runoissa: "Olkihattuisen harmaaparran [Tietäjä] paidassa lukee Alavuden Kipinä.") alkaakin vaikuttaa liki pohjalaiselta Macondolta.

Pidän Niemisen hieman särmikkäästä huumorista ja siitä, että kokoelmasta kehittyy tarina ja aukkoinen kasvukertomus. Kannatti siis lukea. Ja jos Pohjanmaalle sijoittuvat nuorten miesten kasvutarinat kiinnostuvat, niin ehdottomasti kannattaa lukea myös Arto Mellerin mainio novellikokoelma Rubiinisilmäinen pääkallosormus (Otava 1985).