Kun ulkona pakkanen koetteli lämpömittaria, heräsi ajatus matkustaa TV:n ääressä jonnekin lämpimään – vaikkapa Intiaan. Lainalevyjen joukosta löytyi Gurinder Chandan Hilpeys ja ennakkoluulo (Bride & Prejudice), joka nimensä mukaisesti perustuu Jane Austenin romaaniin Ylpeys ja ennakkoluulo (Pride and Prejudice). Etukäteen kiinnosti eniten miten Austenin maailma taipuu Bollywood-musikaaliksi. Hyvin taipui.

Elokuva on höyhenenkeveä ja karkkimaisen värikäs, kaikki Austenin romaaniin sisältyvä kritiikki ja pisteliäisyys on Chandan käsittelyssä hävinnyt. Elokuva on hyvin lempeä ja lähes kaikkiin hahmoihin ystävällisesti suhtautuva. Mutta tässä Hollywood kohtaa Bollywoodin  -elokuvassa pisteliäisyyden puute ei haittaa. Uskomattomat intialaisittain toteutetut tanssikohtaukset ovat huimia, puvustus loisteliasta ja musiikki mukaansatempaavaa. Jotkut hahmot ovat hauskoja, esimerkiksi Nitin Chandra Ganatran Mr. Kohli on hilpeä ja vastinettaan Mr. Collinsia ystävällisempi hahmo, joka elokuvassa myös tekee kauniin intialaisen vaimonsa onnelliseksi. William Darcystakin (Martin Henderson) on tehty heti alusta lähtien huomattavan sympaattinen eikä Elizabeth Bennettin intialaisvastineessa Lalita Bakshissa (Aishwarya Rai) ole paljoakaan austenmaista kätkettyä älykkyyttä ja ironisuutta. Mutta kyllä heidät kestää. Jos vielä hyväksyy sen, että Bakshin sisarukset ovat kuvankauniita Miss Maailma –tyyppejä ja näytteleminen välillä hieman samaa tasoa, maisemat kuin suklaarasian kannesta, jotkut kohtaukset (ironisesti?) suoraan kliseetehtaalta, henkilökuvat musikaalien tapaan keveitä ja yhteiskuntakritiikkiä on vain aavistus Lalitan puheissa, voi elokuvasta nauttia täysillä.

Pidin paljon Gurinder Chandan edellisestä elokuvasta Parempi kuin Beckham (Bend It Like Beckham), joka oli hauska ja kriittinenkin kuvaus Iso-Britanniassa asuvasta intialaisperheestä. Siksi odotukset uutta elokuvaa kohtaan olivat suuret. Hieman petyin hahmojen koreuteen, mutta Chandan ohjaajanotteessa on jotain hurmaavaa positiivisuutta, jota ei voi vastustaa. Hilpeys ja ennakkoluulo on todellinen hyvänolon elokuva. DVD:n sisältämien haastattelujen mukaan elokuvassa on haluttu yhdistää Bollywood-musikaaliin länsimainen tarinankerronta ja Chandan mukaan vanhojen länsimaisten musikaalien vaikutukset ovat elokuvassa näkyvissä. Voi olla, mutta minä en elokuvan aikana miettinyt Gene Kellyä ja kumppaneita, vaan viihdyin intialaistanssien ääressä loistavasti.