Jaa että festareille pitäisi lähteä? Minä huutamassa jeetä ja tanssahtelemassa liehuvassa napapaidassa lavan edessä? Juu kiitos ei. Konserteissa istun mieluummin mukavasti, heiluttelen hiljaa varpaitani ja joskus kun innostun, saatan oikein pyöritellä harteitanikin musiikin tahtiin.

Nuorena kävin kerran Ruisrockissa. Seura oli mukavaa, mutta ainuttakaan esiintyjää en muista (ei, en juonut pisarakaan), Clash siellä kyllä taisi olla ja Pellekin, kai. Elävimmin muistan kuinka istuimme jonkun suuren puun alla ja puun toisella puolella joku ulkomailta saapunut festarikävijä oksensi autuaallisesti. Kömmittyään esiin hän pyysi kohteliaasti anteeksi. Kaustisen kansanmusiikkijuhlilla olen käynyt nolaamassa itseni suostumalla tanssimaan tsekkiläisiä kansantansseja vaikken edes ollut nähnyt opetushetkeä. Asian sulattamista ei auttanut ystävieni riemastunut ilonpito heidän seurattuaan tuskieni taivalta Kalliopaviljongin lattialla. Siinä suurimmat festarimuistoni. Kyllä nyt hävettää. Mihin nuoruuteni oikein kului?

Mutta jos nyt sitten leikittelisin ajatuksella, että menisin festareille. Ensin ajattelin Kaustisen kansanmusiikkijuhlia ihan perinteen vuoksi, koska siellä esiintyy tänä vuonna suuri ihastukseni kohde Samuli Putro. Samuli ei varmaankaan pyytäisi minua tanssimaan tsekkiläisiä kansantansseja ja kuuntelijoillekin olisi ehkä tuolit, joten voisin kyllä mennä sinne kuuntelemaan vaikka tämän laulun, joka on Putron uusimman levyn nimikappale.

Mutta sitten ajattelin, että hei ollaanpa nyt vähän kunnianhimoisempia ja lähdetään oikein ulkomaille. Mennään vaikka Yorkshireen, olenhan minä sentään joskus lukenut James Herriotin eläinlääkärikirjoja ja katsellut niitä ihan televisiostakin. Grassingtonin festivaaleilla näyttää sitäpäitsi esiintyvän englantilainen folklaulaja Kate Rusby, jonka ääneen ja musiikkiin olen kovasti tykästynyt. Ja ehkä sielläkin olisi konserttisalissa tuolit tai jos ulkona pitää olla, niin ehkä konserttialueelta löytyisi sopiva picnicpaikka ja saisinpa hyvän syyn ostaa uuden sadetakin tai -viitan.

Jos voisin esittää Katelle musiikkitoiveen, niin ykkösenä olisi tämä kaunis ja herkkä Who Will Sing Me Lullabies.


 

 

Ja kun Yorkshiressa kerran oltaisiin, niin eiköhän Kate laulaisi tämän hauskan ja opettavaisen viisun säästämisen iloista ja tärkeydestä, eli The Yorkshire Couple. Paikallinen yleisö varmaan osaisi laulaa mukana.

 


Minneköhän muut aikovat matkustaa?