Perulainen Mario Vargas Llosa saa tämän vuoden Nobelin kirjallisuuspalkinnon. Siitä aasinsilta tämänkertaisiin sunnuntaiklassikkoihini, jotka liittyvät toiseen eteläamerikkalaiseen nobelkirjailijaan eli vuonna 1971 palkittuun chileläiseen runoilijaan Pablo Nerudaan (1904-1973). Kreikkalainen Mikis Theodorakis sävelsi oratorion Nerudan teoksen Canto General (1950) runoihin.

Näitä klassikkovalintoja kuunnellakseen täytyy kestää kuoromusiikkia, naissolisteja ja buzukia. Jos on valmis heittäytymään, voi olla, että tiedossa on hurjia musiikkielämyksiä.

Kuulin teoksen ensimmäisen kerran 1982, kun Arja Saijonmaan, Tapani Kansan ja Koiton Laulun esitys näytettiin TV 1:ssä. Konsertti oli hurja, järisyttävä ja jätti pysyvän muiston. Muistan vieläkin, miten Koiton Laulun kuoro-osuudet ja solistien hurja heittäytyminen saivat mielen nousemaan aivan uusiin musiikkitajuntoihin, en ollut koskaan aiemmin ollut mitään Canto Generalin vertaista. Valitettavasti tuubista eikä YLEn Elävästä arkistosta löytynyt konsertin taltiointeja, koska kaikella kunnioituksella löytämiäni klippejä kohtaan ei mikään niissä esiintyvä kuoro vedä vähääkään vertoja muistikuvieni Koiton Laululle, niin hurja ja loistava heidän esityksensä oli.

Onneksi löytyi kuitenkin Arja, jota olen arvostanut tiukasti tuosta konsertista alkaen. Saijonmaa laulaa jonkun kuoron, en tiedä minkä, kanssa ensimmäisen klassikkovalintani, joka on nimeltään Libertadores. tahtipuikkoa heiluttaa konsertissa itse Mikis Theodorakis.
 




Toinen valintani on suosikkini oratoriosta. Algunas bestias -laulun solistina on yksi Theodorakiksen vakiosolisteista, kreikkalainen Maria Farantouri. Pitkän laulun aikana espanjantaitoiset voivat videolta seurata runon tekstiä ja me espanjaa osaamattomat voimme kuvista päätellä mistä eläimistä mitkäkin säkeet kertovat.


 

 
Muita klassikoita täällä.