IMG_5497.jpgAloitan pienen eurooppalaisia kirjailijoita -haasteeni virolaisen Andrus Kivirähkin kertomuskokoelmalla Koiranne alkaa kohta kukkia (Otava 2016; Kaka ja kevad, suomennos Heli Laaksonen, kuvitus Joel Melasniemi). Lapsille suunnattu teos sopii mainiosti myös aikuisille ja ennen kaikkea se lienee erinomainen valinta yhteisiin lukuhetkiin - olettaen, ettei esimerkiksi voikukkaan rakastuva koirankakka hämmennä ääneenlukijaa liikaa.

Sillä sangen absurdeja kertomukset ovat. Miljööt sinänsä ovat arkisia, tilanteet usein tunnistettavia (koulunaloitus, joulupukin odotus, hiihtoharrastuksen aloitus), mutta Kivirähk kieputtaa kertomuksensa uusille jengoille henkilögalleriallaan. Lusikka merirosvona, sittisontiainen eläintarhan laulavana työntekijänä, kukkiva koira, sängyn alle munan munivat sukat, mekosta haalariin hyppäävä tahra ovat mainioita oivalluksia, jotka viihdyttävät tällaista pinttynyttä lastenkirjallisuuden aikuislukijaakin. Joissakin kertomuksissa tarinan lopetus tuntuu heppoiselta ja yllätyksettömältä alkuun verrattuna, mutta useimmiten Kivirähk onnistuu ujuttamaan lloppuunkin pienen yllätyksen. Kokoelma on jaettu neljään osaan (kevät, kesä, syksy, talvi), ja niinpä vuodenaikoihin liittyvät asiat luovat lähtökohtia kertomuksille.  

Suosittelen kirjaa paitsi lapsille lukuinnostuksen herättäjäksi myös lasten ja vanhempien yhteisiin lukuhetkiin sekä työmatkalukemiseksi absurdin ystäville. Tai jos haluaa aikuisiällä tutustua lastenkirjallisuuteen uudestaan, niin Koiranne alkaa kohta kukkia on hyvä aloitusteos.